Tips voor samenwerkende onderzoekers

Maak jij al gebruik van alle samenwerkingsmogelijkheden die er binnen de universitaire wereld zijn? Hieronder kun je checken welke SURFnet diensten er nu beschikbaar zijn en welke er in de toekomst bij komen. Het gaat om eduroam, FileSender, lichtpaden en de nieuwe dienst SURFconext.

Veilig wifi in binnen- en buitenland (eduroam)

Misschien wil je je buienradar-app best checken via het gratis wifi-netwerk in het café, maar waarschijnlijk gebruik je liever een veiliger netwerk voor je baanbrekend onderzoek. Als student of medewerker kun je met je eigen inloggegevens van jouw instelling draadloos toegang krijgen tot een gastnetwerk binnen de research doelgroep. Op deze kaart kun je zien welke instellingen gebruik maken van eduroam.

Hotspots vinden via de eduroam Companion app

eduroam wordt ook steeds vaker bij (buitenlandse) congressen aangeboden. Goed om te weten als je naar het buitenland reist, maar ook als je zelf iets organiseert. Met de eduroam Companion app voor je telefoon kun je controleren of er eduroam hotspots in de buurt zijn. Installeer de app en check meteen welke hotspots er bij jou in de buurt zijn.

Veilig data uitwisselen (FileSender)

Wist je al dat veel instellingen de mogelijkheid bieden om veilig grote bestanden uit te wisselen met je collega onderzoekers of je peer reviewer? Zelfs tot 100 GB! FileSender is een webgebaseerde oplossing voor het delen van zeer grote bestanden en is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van researchnetwerken. FileSender wordt in Nederland als experimentele dienst door SURFnet aangeboden: de bestanden worden tussentijds op een Nederlandse server van SURFnet opgeslagen; het transport vindt plaats via het hogesnelheidsnetwerk van SURFnet; probeer FileSender en laat ons weten wat je ervan vindt.

Data grootverbruikers (lichtpaden)

Mocht je een datagrootverbruiker zijn en aan FileSender niet genoeg hebben, dan kun je bij je ICT afdeling vragen of je gebruik kunt maken van speciale netwerkvoorzieningen zoals lichtpaden. Een lichtpadverbinding kan onafhankelijk van het gewone netwerk worden opgezet en biedt daardoor een hoge en gegarandeerde capaciteit; een beetje vergelijkbaar met een spitsstrook op de snelweg. Onderzoekers die momenteel gebruik maken van een lichtpad voor hun onderzoek en hun use cases vind je hier.

Binnenkort meer samenwerkingsmogelijkheden (SURFconext)

Juist voor onderzoeksgroepen die intensief samenwerken met onderzoekers van andere instellingen is de nieuwe samenwerkingsomgeving SURFconext opgezet. Bovenop dit basisplatform worden services en diensten van verschillende leveranciers aangeboden om ‘vendor lock-in’ te voorkomen: dus zowel Google Apps, LifeRay, SAKAI en EduGroepen worden aangeboden. Deze nieuwe omgeving is al operationeel en op dit moment vinden bij veel universiteiten en onderzoeksorganisaties pilots plaats. Ik noem er twee:

  1. Er loopt een pilot bij de Vrije Universiteit om UvA-studenten toegang te geven tot de Google Apps onderwijsomgeving en om VUmc docenten toe te laten tot de Sakai OAE samenwerkingsomgeving.
  2. Ook de Virtuele Organisatie NMDC (Nationaal Modellen- en Datacentrum) voert een pilot uit: om met alle onderzoekpartners (KNMI, RIVM, PBL, Deltares, Alterra en TNO) gebruik te laten maken van één omgeving voor modellen, data en tools.

Er worden bij veel instellingen pilots uitgevoerd. Op deze blog zullen we je op de hoogte houden van de resultaten.

Geen reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>